Títol de l’activitat: Webquest “LA TERRA I L’UNIVERS”
Descripció dels agents personals i de la tecnologia mediadora.
Descripció dels agents:
Aprenents:Alumnes del segon nivell de Cicle Mitjà
Mediadora:Mestra tutora de l’aula
Tecnologia mediadora:
PC, Internet (amb connexió ADSL), pàgines de recerca proporcionades en la webquest, impresora. Projector i pantalla per visionar vídeos relacionats amb el tema de treball. Càmara de vídeo.
Descripció del problema de partença.
Aquest curs, dins el temari de l’àrea de Coneixement del Medi Social i Natural, inclou el tema “La terra i l’univers”. La tutora decideix realitzar-lo mitjançant una webquest, perquè els alumnes han estat treballant diferents tècniques de recerca per internet, han fet pràctiques amb programes de tractament de text i això els proporciona una autonomia imprescindible per gaudir de les tasques proposades, i alhora seguir un projecte webquest per construir aprenentatge més significatiu. Com a objectiu final i avaluació final: acordem que crearem un vídeo, per explicar què hem après i, aprofitant que és l’any de l’astronomia també a l’escola, l’exposarem a la festa de final de curs.
Descripció argumentada de les seves característiques
Estructuració:És la nostra primera webquest. Fins ara hem treballat amb materials, creats per la tutora, que els han preparat per aquest moment. Cal potenciar la seva independència davant les tasques d’aprenentatge. La webquest es realitzarà per parelles, per garantitzar que hi haurà una implicació per part de tots els participants. La darrera activitat del procés ens donarà les pautes per preparar, amb tota la informació que hem recollit, el vídeo. És una unitat de difícil experimentació, per això prepararem una sortida a l’Observatori Astronòmic de Castelltallat. Caldrà preparar qüestions per fer als responsables de l’observatori, que puguin resoldre els dubtes més tècnics i ens ajudarà a vivenciar un aprenentatge, que inicialment, pot semblar d’un altre món.
Complexitat:
Pels alumnes :cal treballar de forma autònoma, respectant les dates d’entrega de les activitats del procés, fent una tasca coherent i ben treballada, fent una recerca de la informació, escollint quines parts ens interessen i quines són prescindibles. Cal que facin un bon document de text, sense faltes d’ortografia, i que doni resposta a les preguntes formulades, ja que aquestes seran la base per a la creació d’un vídeo.
Especificitat del camp:
Els coneixements que es treballen en aquesta activitat no és només aquells relacionats amb la temàtica de l’àrea de Medi, també parlem de fer un bon redactat, coherent i sense faltes, fer una bona recerca d’informació, arribar a acords amb la parella durant el treball, cercar les millors imatges, i complementar les informacions amb un visionat de material relacionat amb el tema, i una sortida relacionada directament amb la webquest. La posterior creació del vídeo ha d’ajudar-nos a interioritzar els coneixements d’aquestes vivències, ja que haurem de manipular la informació, per fer-la concisa i entenedora, tot treballant les parts més rellevants del temari.
Plantejament als aprenents per tal que els sigui significatiu.
Cada activitat proposada en la webquest comença amb una pluja de coneixements previs, on els alumnes expliquen allò que saben, i caldrà que ho expliquin amb les seves paraules. El punt de partença serà el de cada alumne i anirà avançant, segons les seves possibilitats. La realització autònoma de les tasques de la webquest, el visionat de documentals i la sortida, els ajudaran a vivenciar els aprenentatges. La realització posterior del vídeo per part dels alumnes suposarà una treball d’interiorització important en l’aprenentatge. L’activitat de crear un vídeo és engrescadora, i a la vegada dóna significat a tot el procés educatiu.
Context de l’activitat
L’activitat es realitzarà en diferents aules:
- la part més important del treball es realitzarà en l’aula d’informàtica.
- la biblioteca, on tenim una pantalla, pel visionat de documentals.
- la sortida a l’observatori de Castelltallat.
- l’aula ordinària, on treballarem els texts.
Per la gravació del vídeo caldrà cercar els espais més adients.
Característiques cognitives, emocionals, actitudinals, físiques més importants dels aprenents.
És un grup nombrós, força mogut i xerraire però molt treballador. El grup està força cohesionat, treballen habitualment amb respecte pels altres, per la tutora i mostren ganes d’aprendre, sobretot cal remarcar la motivació que els suposen els temes de medi.
Competències específiques que l’aprenent ha d’assolir o demostrar:
COMPETÈNCIES COMUNICATIVES
1. Competència comunicativa lingüística i audiovisual
Capacitat de saber comunicar oralment (conversar i escoltar) i expressar-se per escrit i amb els llenguatges audiovisuals, fent servir el propi cos i les TIC, amb gestió de la diversitat de llengües, amb l’ús adequat de diferents suports i tipus de text i amb adequació a les diferents funcions.
COMPETÈNCIES METODOLÒGIQUES
3. Tractament de la informació i competència digital
Implica gestionar la informació, des de com accedir-hi fins a la seva transmissió, tot usant distints suports, incloent-hi l’ús de les TIC com a element essencial per informar-se, aprendre i comunicar-se. Implica una actitud crítica i reflexiva en la valoració de la informació disponible, contrastant-la quan calgui, i respectar les normes de conducta acordades socialment per regular l’ús de la informació i les seves fonts en els distints suports, i per participar en comunitats d’aprenentatge virtuals.
5. Competència d'aprendre a aprendre
Implica la consciència, gestió i control de les pròpies capacitats i coneixements des d’un sentiment de competència o eficàcia personal, i inclou tant el pensament estratègic com la la capacitat de cooperar, d’autoavaluar-se, i el maneig eficient d’un conjunt de recursos i tècniques de treball intel·lectual per transformar la informació en coneixement propi.
COMPETÈNCIES PERSONALS
6. Competència d'autonomia i iniciativa personal
Suposa l’adquisició de la consciència i aplicació d’un conjunt de valors i actituds personals i interrelacionades (responsabilitat, perseverança, coneixement de si mateix, autoestima, creativitat, autocrítica), el control emocional, de calcular riscos i afrontar problemes, així com la capacitat de demorar la satisfacció immediata, d’aprendre de les errades i d’assumir riscos.
COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES CENTRADES EN CONVIURE I HABITAR EL MÓN.
7. Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic
Suposa el desenvolupament i aplicació del pensament cientificotècnic per interpretar la informació que es rep i per predir i prendre decisions amb iniciativa i autonomia en un món en què els avenços que es van produint són molt ràpids i tenen influència decisiva en la vida de les persones, la societat i el món natural. Implica també la diferenciació i valoració del coneixement científic en contrast amb d’altres formes de coneixement, i la utilització de valors i criteris ètics associats a la ciència i al desenvolupament tecnològic.
Caldrà també demostrar que poden treballar per parelles correctament: resolen els conflictes mitjançant el diàleg, i treballant de forma col·laborativa.
Continguts: Anàlisi del coneixement a aprendre.
CONCEPTUALS
Els aprenentatges conceptuals proposats inicialment són:
· Conèixer què són els cossos celestes.
· Conèixer els satèl·lits, les estrelles, planetes, asteroides i els cometes.
· Conèixer la Terra i la Lluna.
· Conèixer la rotació, translació.
· Conèixer el Sol.
· Conèixer les constel·lacions.
· Conèixer les estrelles i l’eclíptica.
· Conèixer el Sistema Sola i la Via Làctia.
PROCEDIMENTALS
- Lectura i selecció de la informació necessària de les pàgines proposades per la Webquest.
- Ús adient dels recursos informàtics per realitzar la tasca proposada, tant en la recerca com en la creació de texts, mitjançant el programa de tractament de texts (Word).
- Redacció conjunta de texts, adients per utilitzar en la confecció del vídeo.
- Lectura i comprensió de les qüestions proposades en la webquest.
- Expressió verbal correcte durant la gravació del vídeo final, procurant ser clars i fer-nos entendre en l’exposició.
ACTITUDINALS
Ø Actitud positiva i participativa envers els aprenentatges proposats.
Ø Respecte per les opinions dels altres.
Ø Bon ús dels materials informàtics i de les aules de treball.
Ø Disposició al diàleg per resoldre els conflictes.
Ø Respecte pel treball propi i pel treball dels altres.
Ø Aprofitament dels temps de treball.
Previsió de la seqüència d’activitats.
Aquest projecte té una durada aproximada de 4 setmanes de webquest i una setmana més per preparar i gravar el vídeo. Aquestes es plantejaran amb 3 dies de feina setmanals :
- Dos dies (dimarts i divendres) els alumnes tindran dues hores per treballar en la webquest a l’aula d’informàtica.
- El dijous tindrem una hora i mitja per: veure un documental (biblioteca) referent al tema, lligarem les informacions del vídeo amb els nostres coneixements, farem una reflexió del nostre procés d’aprenentatge, compartirem els nostres avenços i farem les adaptacions/modificacions que siguin necessàries. Aquest dia aprofitarem per veure on estem i a on hem d’arribar, és a dir ens farem conscients del punt del procés en el qual ens trobem.
La primera sessió del projecte el presentarà, donarà l’estructura de treball (que quedarà penjada en l’aula), es formaran les parelles de treball i parlarem de les tasques a efectuar de la webquest, per aclarir els possibles dubtes que poguem trobar.
Una vegada finalitzada la webquest, amb la informació i els escrits necessaris per dur a terme el vídeo passarem a fer la gravació.
Fonamentació psicopedagògica dels disseny i vinculació amb els continguts d’aquesta assignatura.
És un procés educatiu molt actiu, on els alumnes són els responsables del seu aprenentatge, de forma autònoma i independent.
És una activitat que convida a la construcció del seu propi aprenentatge, en un tema molt atractiu per ells, del que ja tenen coneixements previs, que aniran ampliant durant el procés educatiu.
Hauran de treballar en parelles, per tant serà un aprenentatge col·laboratiu, en el que cal defensar les propostes mitjançant el diàleg i arribar a acords per fer una producció conjunta.
L’activitat té inclosa una part de reflexió, per interioritzar els aprenentatges, analitzar entre tots quin és el camí adient, posar-los en dubte i comentar-los amb els altres companys.
Els alumnes són els conductors del seu aprenentatge, i tenen la intenció de fer una bona tasca, volen aprofitar, per realitzar el seu objectiu final, la creació d’un vídeo per mostrar a final de curs.
Procediments i criteris d’avaluació.
L’avaluació serà continuada durant tota l’activitat. S’avaluarà la tasca realitzada, així com l’actitud envers els aprenentatges i el treball col·laboratiu.
Els criteris d’avaluació estaran relacionats amb els aprenentatges consolidats (tenint en compte les individualitats dels alumnes), la realització correcta de les tasques plantejades en la webquest, i l’aportació final en la realització del vídeo. La motivació i l’interès tindran un pes rellevant en l’avaluació, així com l’actitud vers els companys.
Una vegada haurem acabat, visionarem el vídeo, i farem una autoavaluació de la feina realitzada, des de la perspectiva del funcionament com a grup del document visual, des de la perspectiva de les parelles i individual en el treball de les tasques de la webquest.