dimarts, 29 de març del 2011

DIARI DE PRÀCTIQUES. DISSENY INSTRUCCIONAL DEL CURS.

Objectius d'aquesta fase: 
  • Estructurar i organitzar l'assessorament en un aula virtual on treballaran els alumnes.
  • Definir què volem incloure dins el curs i en quin moment ho farem.
Abans de començar a crear els materials formatius hem el·laborat una taula de continguts i objectius que volíem treballar. En aquest punt el seguiment i guiatge de la meva tutora de pràctiques ha estat cabdal. 
Per començar hem concretat quins temes volíem treballar en les set sessions que ens han estat concedides pel departament. Els alumnes del curs rebran un certificat de la formació rebuda. El repartiment de les sessions s'ha concretat en :
  • Quatre sessions de moodle
  • Tres sessions de Pissarra Digital
Aquestes sessions seran de tres hores cadascuna de formació presencial i un treball posterior que els alumnes hauran de realitzar, i que haurà de ser revisat. Es concreta que la formació s'iniciarà el 5 d'Abril, i es durà a terme una sessió cada setmana. Aquest assessorament es durà a terme fora de l'horari lectiu, després de la jornada laboral de l'equip docent. 

La revisió de la tasca plantejada és positiva, però és un fet constatat que necessitarem un volum més ampli d'hores per dissenyar el curs, ja que s'ha de fer tot de nou. Caldrà també muntar un espai virtual on puguin realitzar les pràctiques. Després de pensar-ho pensem que l'entorn moodle del centre és la millor opció per fer-ho. Una vegada les pràctiques del curs, que han fet els docents, estiguin acabades, els alumnes podran aprofitar-les. Per aquest motiu un dels objectius del curs serà que els alumnes (docents) facin de les pràctiques una construcció de coneixement significatiu, creant materials i recursos educatius que puguin utilitzar. 

dilluns, 28 de març del 2011

DIARI DE PRÀCTIQUES. ESTABLIMENT D'OBJECTIUS

Els objectius d'aquesta fase són:
  • Fer un anàlisi del context conjuntament amb la tutora.
  • Contactar amb el CRP del Vallès Occidental per sol·licitar l'entorn d'aprenentatge virtual per realitzar l'assessorament.

El primer treball ha estat dur a terme un buidatge de quines creiem que eren les necessitats formatives dels docents. L'escola ha incrementat el seu parc tecnològic enguany. L'increment d'ordinadors i la millora de l'aula d'informàtica ha permès que una de les àrees de Cicle Superior es treballés íntegrament en un entorn virtual.
Les dotacions pròpies i del departament ens han permès incrementar el nombre de pissarres digitals.
Aquestes dues innovacions i la creença de la necessitat d'un canvi metodològic són l'arrel del projecte de pràctiques i la necessitat d'una formació específica.

Una vegada vàrem definir la necessitat de facil·litar als docents una formació específica en Moodle i Pdi, vàrem demanar al Centre de Recursos Pedagògics el permís per realitzar la formació i un espai virtual d'aprenentatge. Després de realitzar aquesta trobada, el centre de recursos va facilitar-nos un entorn moodle i vàrem començar a dissenyar el curs.

L'acceptació de la proposta formativa per part del CRP de Terrassa i per part del claustre són els indicadors que la feina que hem fet és correcte. I personalment penso que hem fet la part més senzilla, ja que la concreció dels objectius, establir les pautes de treball de cada sessió i formalitzar el disseny del curs són tasques força més complexes. La posada en pràctica és quelcom que dia que passa fa més respecte.

dissabte, 26 de març del 2011

PRESENTACIÓ DEL MEU PRACTICUM I

Aquest semestre he començat el Practicum I :"Disseny d'un assessorament i realització de la formació per a docents d'entorns virtuals d'aprenentatge, recursos tecnològics relacionats amb l'entorn educatiu i entorns de treball cooperatiu."

El projecte que vaig escollir està relacionat amb les tasques psicopedagògiques de formació a professionals, ja que una de les tasques del psicopedagog és l'assessorament als equips docents, des de l'àmbit de l'educació no formal. 
En aquest cas concret parlem d'una necessitat real del centre educatiu. Des de la direcció i el claustre s'ha valorat molt positivament l'assessorament, que ofereix moltes possibilitats en l'ús de les TAC, recursos motivadors per l'alumnat, permet treballar de forma individualitzada, ajustant-se a les seves característiques, de forma engrescadora i atractiva. A nivell de centre es vol incorporar l’ús i el desenvolupament de capacitats relacionades amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), amb la introducció de noves formes de comunicació i expressió, de nous recursos d’aprenentatge. 

Aquest és el meu repte, amb plena motivació.