dijous, 27 d’octubre del 2011

DISSENY DEL RECURS TELEMÀTIC DEL CRP


Una de les primeres tasques ha estat posar al dia el recurs telemàtic cabdal del CRP. L'objectiu bàsic era posar a l'abast dels usuaris recursos psicopedagògics, per donar resposta a mancances en l'àmbit educatiu.
Així temes principals com:
  • el treball cooperatiu
  • la detecció precoç
  • el funcionament de les USEE
  • el treball competencial dins les aules,
i temes d'interès com:
  • el TDAH
  • el TGD
  • la mediació
  • la coeducació o
  • el treball emocional
han estat els eixos vertebradors del recurs. La idea del CRP ha estat crear una eina on els professionals del món educatiu trobessin recursos per donar respostes a les realitats que avui en dia trobem a les aules.
Amb el treball conjunt de la tutora hem dissenyat aquest primer recurs. Ara queda molta feina per fer. Plantegem que la tasca per complimentar els apartats es durà a terme durant tot el pràcticum, de manera constant i combinada amb els altres objectius proposats.

Caldrà detectar si la nova pàgina CRP i els seus recursos són un bon rebost. L'avaluació d'aquest objectiu la duran a terme els usuaris, l'augment de les visites serà un bon mètode per mesurar la utilitat del recurs interactiu. El feedback amb els usuaris també ens pot fer arribar el seu parer, per fer els reajustaments i modificacions necessaris.

dimecres, 26 d’octubre del 2011

PRESA DE CONTACTE I CONCRECIÓ D'OBJECTIUS DEL PRÀCTICUM II


Les dues primeres trobades amb la directora i membres del CRP són la presa de contacte per conèixer el centre. Comencen el curs amb la preparació dels Plans de Formació de Zona pels centres educatius. Això demana un bon coneixement de la zona, dels centres i de les necessitats d'aprenentatge que tenen. 

Objectius:
  • Fer un anàlisi del context conjuntament amb la tutora.
  • Contactar amb el CRP del Vallès Occidental 3 per sol·licitar les eines telemàtiques pel disseny i creació del recurs educatiu.

Destinataris: treball amb la tutora de pràctiques, essent els destinataris els membres de l'equip docent.
  1. Recerca d'informació del funcionament dels Serveis Educatius de Zona.
  2. Extracció de les dades que ens poden ser útils i concreció dels punts que cal treballar per crear el recurs telemàtic del CRP.
  3. Dissenyar un esquema per aclarir la situació de partença, definint els continguts més rellevants.
  4. Elaboració del primer esborranys del material.
5.    Planificar una reunió amb l'equip del CRP per exposar el projecte.

dilluns, 17 d’octubre del 2011

Establiment d'objectius


La meva intervenció en aquest segon pràcticum es concretarà des del CRP del Vallès Occidental III (Rubí- Castellbisbal), el podríem definir en aquests tres punts:

      I.        Conèixer el treball que els psicopedagogs realitzen en els serveis educatius per oferir l’atenció, formació i suport als centres educatius de la zona.
    II.        Facilitar els recursos telemàtics al CRP per fomentar i dinamitzar la introducció de les noves tecnologies i la comunicació dins el procés educatiu
   III.        Col·laborar en el funcionament quotidià del centre. Ajudar als professionals del centre a realitzar les seves tasques, per aprendre quines són les funcions que duen a terme els psicopedagogs i psicopedagogues.

La formació és una part essencial en el món educatiu, perquè és la responsable del progrés dels professionals dels centres educatius. La formació és primordial perquè els canvis metodològics esdevinguin una realitat a les aules. És per això que és necessari que la tasca que duen a terme els Centres de Recursos Pedagògics sigui valorada.

dilluns, 10 d’octubre del 2011

PRESENTACIÓ DEL PRACTICUM II


Aquest semestre hem encetat el segon Pràcticum de la Llicenciatura de Psicopedagogia a la UOC. 

Aquest pràcticum també es troba plenament relacionat amb la formació, i el podríem acollir dins la “Intervenció psicopedagògica dins l’àmbit de la formació permanent i a les organitzacions i disseny de recursos pedagògics.”

A diferència de les primeres pràctiques aquest es durà a terme dins l'àmbit d'un servei educatiu de zona. Els CRP són el punt clau per afavorir la formació i l'evolució dels professionals i, a la vegada, dels centres educatius.
La meva col·laboració al CRP recull donar suport per integrar les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), i afavorir la seva implantació en els processos d'ensenyament i aprenentatge en els centres educatius.
Per un altre costat la col·laboració i participació en el funcionament de les tasques habituals del CRP de Rubí-Castellbisbal, que hem permetrà conèixer una altra realitat de la tasca psicopedagògica. El Centre de Recursos forma part del conjunt de Serveis Educatius del Departament d'Ensenyament.
Els SE tenen com a finalitat afavorir una acció coordinada, integrant en un plantejament comú el pla d'actuació i els recursos humans i materials disponibles per tal d'atendre de manera més eficient les activitats docents dels centres educatius i les prioritats establertes pel Departament. Inclou els serveis que s'ofereixen des del Centre de Recursos Pedagògics, l'equip d'assessorament i orientació psicopedagògica i els equips de llengua i cohesió social.