dilluns, 18 d’abril del 2011

DIARI DE PRÀCTIQUES. ASSESSORAMENT. SEGONA SESSIÓ

Objectius:
L'equip docent del centre és el destinatari d'aquesta fase de les pràctiques, l'assessorament.
Els nostres objectius són continuar oferint la formació per facilitar les eines i recursos als docents per fer un ús didàctic de les pissarres digitals. Aquestes han estat introduïdes enguany al centre i cal oferir als mestres la formació adient perquè les incloguin dins la tasca educativa.

El passat dia 13 vàrem ralitzar la segona sessió del curs de formació al centre. Aquesta sessió no era una continuació de la primera, perquè aquesta segona sessió estava plantejada per introduir les pissarres digitals.

Abans d'arribar al dia de laformació vàrem crear els materials educatius necessaris per dur a terme l'assessorament. També vàrem instal•lar en 10 ordinadors de l'aula el programari de la PDI, per crear recursos didàctics. Per fer més senzill el reconeixment d'aquests ordinadors els hem enganxat un gomet en forma d'estrella. Inicialment, tenint en compte que realitzarem el treball per nivells, creiem que gaudirem de suficients ordinadors amb el programari necessari.

Per començar ens vàrem trobar en una aula on teníem instal•lada una de les pissarres digitals. La presentació de la sessió va afavorir veure quines són les possibilitats del treball amb aquesta eina. Vàrem aprofitar per presentar què començaríem a treballar en aquesta sessió. el nostre plantejament, tenint en compte que parlem de tres sessions dedicades a les PDI, ha esta començar a treballar amb els recursos més senzills, les aplicacions bàsiques,per anar incrementant el nivell de dificultat i arribar fins a el treball amb recursos flash.

Una vegada més, després de la posada en comú dels coneixments previs dels docents, la posada en comú dels objectius de la sessió i l'establiment de les activitats proposades hem passat a l'aula d'informàtica per treballar junts.

La darrera sessió vàrem aprendre a ser usuaris actius de l'entorn virtuals d'aprenentatge moodle, i en aquesta segona sessió hem pogut seguir les indicacions per crear els materials en senzills tutorials que hem creat i penjat en l'entorn moodle.
Aquí teniu un exemple de com veuen el curs els docents.



Com veieu és molt senzill, però millor veieu un dels tutorials que us poden ajudar a entendre com funciona la formació.



L'avaluació d'aquesta sessió és molt positiva. Els alumnes-docents creuen que les PDI són un bon recurs, i avui han pogut tastar que a la vegada també és molt senzill, tant d'utilitzar com de crear materials. Com l'ús de l'entorn d'aprenentatge virtual ja el tenen força per mà,el seguiment dels tutorials que ajuden en la formació és senzill.
En aquesta sessió però ha quedat pal•lès que necessitem més ordinadors amb el programari de la PDI instal•lat, i això és quelcom que haurem de resoldre per les properes sessions. En aquesta sessió hem sortit del pas utilitzant els ordinadors de les aules on hi ha PDI instal•lades.
Una vegada més és imprescindible que mentre els alumnes van realitzant l'assessorament, es dugui a terme una sessió individualitzada de resolució de dubtes, perquè com és normal cada un dels alumnes té uns coneixements concrets, uns dubtes i unes necessitats que necessiten ser resoltes. Però el sisitema de tutorials permet que cada ú pugui anar avançant i que l'assessor realitzi una tasca formadora més individualitzada.

diumenge, 10 d’abril del 2011

DIARI DE PRÀCTIQUES. ASSESSORAMENT. PRIMERA SESSIÓ

Objectius:
L'equip docent del centre és el destinatari d'aquesta fase de les pràctiques, l'assessorament.
Els objectius que ens hem proposat són oferir la formació adient per realitzar una UD mitjançant recursos TIC com són l'aula virtual i la PDI. Es vol oferir una formació contextualitzada i adaptada a la situació del centre que permeti als docents crear el seu propi material educatiu. Així puguin utilitzar les noves tecnologies en el seus projectes educatius.


El dia 5 d'abril va començar el curs, després de les hores lectives. Ens vàrem trobar en una de les aules que té com a dotació una pissarra PDI.
En aquesta primera sessió calia exposar el treball que volíem dur a terme durant aquest assessorament, veure d'on partim i cap a on anem.
Per això la primera part de la sessió ha estat una trobada que ha volgut posar en comú què sabem, què volem aprendre i què esperem d'aquest assessorament. Els docents han explicat allò que sabien i els dubtes que les noves tecnologies els suposaven. Alguns d'ells les utilitzen sovint en la seva tasca professional, d'altres les desconeixen i esperen aquesta oportunitat per utilitzar-les.

Hem compartit un vídeo que motiva a la reflexió entre ¿tecnologia i metodologia?





Hem debatut la necessitat de canviar la metodologia amb la introducció de les noves tecnologies a l'aula, que permeten un treball col·laboratiu més actiu i atractiu, i un treball individualitzat que permet als alumnes assolir diferents nivells, segons les seves capacitats.

Una vegada hem establert els objectius que volíem assolir amb aquest curs, i hem compartit les inquietuts, hem començat a explicar què treballaríem en la primera sessió.
Aquesta primera sessió hem presentat l'entorn moodle, que han pogut conèixer i treballar com alumnes a l'aula virtual d'aprenentatge cedida pel CRP del Vallès Occidental. Amb aquest primer apropament hem volgut conèixer les característiques bàsiques d'aquest entorn d'aprenentatge i començar a habituar-nos a aquest entorn.
Després de fer una presentació grupal a l'aula, hem anat a l'aula d'informàtica on cada alumne-docent ha pogut practicar amb el seu usuari i contrasenya en el seu espai educatiu. Aquest  apropament també és el primer contacte amb l'entorn amb el que realitzarem tot el curs, on trobaran els tutorials d'aprenentatge.

L'avaluació d'aquesta sessió ha esta positiva, sens dubte. Es reflecteix amb la motivació i l'actitut amb la que els alumnes han realitzat la sessió. Si bé, al començament era un xic complicat entendre com funcionava l'entorn virtual, quan hem començat a treballar de manera individual molts dubtes s'han anat esvaïnt, i d'altres sorgient nous.  En algun moment he estat conscient que costava donar una atenció individualitzada, ja que el nombre d'alumnes era elevant (27), i cada explicació requereix el seu temps. Però, penso que globalment ha estat un bon inici.

divendres, 1 d’abril del 2011

DIARI DE PRÀCTIQUES. DISSENY DELS MATERIALS I RECURSOS


Objectius:
Crear l'entorn virtual. Amb l'espai moodle cedit pel CRP cal començar a dissenyar un entorn d'aprenentatge útil, significatiu i molt atractiu. Ha de permetre que els docents siguin molt autònoms en el seu aprenentatge i prou senzill per motivar-los a deixar de ser alumnes per ser professors-editors.

Hem estat treballant en un disseny del temari, la disposició del temes i el que volem treballar a cadascun d'ells.
Després de fer-ne un parell de voltes, hem cregut convenient  presentar els temaris amb petits videos, que mostrin com treballar el programa amb l'acompanyament de breus explicacions, que ajudin als alumnes en el procés d'aprenentatge. Els alumnes podran escoltar tants vegades com calgui els tutorials, i recorrer a ells si tenen dubtes.

Hem cercat informació respecte els entorns d'aprenentatge, el treball amb les PDI a les escoles, formació permanent als docents i ús de les noves tecnologies a l'aula. Per començar, aquests seran les bases per començar a muntar l'assessorament.

Per començar hem dedicat unes sessions a l'estructura del curs virtual. El seu disseny haurà de ser pràctic però també força àgil i visualment atractiu.
Les dues primeres sessions es basaran en la presentació de l'entorn moodle i la PDI. La primera sessió farà referència a l'entorn virtual, però utilitzarem material per la PDI per fer la presentació.
En aquestes tasques estem immersos per començar la formació el proper dia 5 d'abril. És una tasca on cal invertir hores, i fer forces revisions per garantir que les explicacions siguin veritablement útils. La voluntat de fer tutorials audiovisuals m'ha semblat molt positiva i engrescadora, però després d'aconseguir un programa que m'ajudés a crear aquests tutorials m'he adonat que dur a terme aquesta tasca no és gens fàcil. Gravar quelcom que sigui correcte, amb el vídeo i l'àudio útils és una feina que necessita més hores de les plantejades. Cal repetir més d'una vegada moltes indicacions, i fer més d'un muntatge. Però sembla que la primera sessió comença a estar enllestida i la segona pren forma.

La interacció amb la tutora fa replantejar-nos els esquemes, per cercar la millor manera de presentar els continguts i objectius. Les seves indicacions són una guia del treball a fer. L'objectiu del curs és l'aprenentatge i fomentar l'autonomia dins l'entorn TIC. Per això cal que aquestes premises estiguin ben vives durant el disseny.